Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 124 778 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Życiorys Ewy Farny

niedziela, 14 marca 2010 20:26
Skocz do komentarzy
Ewa Farna (ur. 12 sierpnia 1993 w Trzyńcu na Zaolziu) - polska piosenkarka pop-rockowa.
Ewa Farna pochodzi z polskiej rodziny. W domu mówi gwarą cieszyńską, a śpiewa w języku czeskim i polskim. Mieszka w Wędryni, w czeskiej części Śląska Cieszyńskiego[1]. Uważa się za Polkę[2].

Od dziecka związana była z muzyką, brała aktywny udział w konkursach i przeglądach piosenek, grała również na fortepianie. Jedną z jej pasji jest także sport, przed rozpoczęciem kariery wokalnej była członkinią narciarskiego klubu sportowego SKI Beskyd, specjalizowała się w slalomie oraz zjeździe.

Mając 11 lat wygrała konkurs piosenkarski zorganizowany na Morawach. Niedługo potem zajęła pierwsze miejsce na Europejskim Festiwalu Młodzieży w Sosnowcu. Wygrała Konkurs Piosenki Dziecięcej w Hawierzowie, gdzie została dostrzeżona przez Leszka Wronkę - znanego w Czechach polskiego producenta, kompozytora i autora tekstów. Przy jego pomocy nagrała materiał demo, który następnie został przekazany czeskiemu oddziałowi Universal Music Group. Równocześnie wzięła udział w programie Szansa na sukces. Wykonała utwór Za młodzi, za starzy autorstwa Jacka Cygana i zajęła pierwsze miejsce w tej edycji programu. W finałowym występie odcinka zaśpiewała wspólnie z Ryszardem Rynkowskim, Jackiem Cyganem oraz Piotrem Rubikiem.

6 listopada 2006, w wieku 13 lat, zadebiutowała na rynku muzycznym z albumem Měls mě vůbec rád, który wspiął się na szczyty rankingów sprzedaży w Czechach, uzyskując status platynowej płyty. Krążek ten przyniósł jej wiele prestiżowych nagród i wyróżnień, a także znaczną popularność w Czechach i na Słowacji. Druga płyta Ticho ukazała się 1 października 2007. Podobnie jak pierwsza, również uzyskała status platynowej płyty. 7 listopada 2008 odbyła się premiera płyty DVD Blíž ke hvězdám, na której został zarejestrowany jej koncert z Pragi z 17 czerwca 2008. Było to najlepiej sprzedające się DVD w Czechach w roku 2008. Na krążku znalazła się jedna piosenka zaśpiewana po polsku - Tam gdzie ty.

Na polskim rynku zadebiutowała wydanym 9 listopada 2007 przez Universal Music Polska albumem Sam na Sam - jest to polska wersja jej pierwszego albumu Měls mě vůbec rád. Druga polska płyta - Cicho - ukazała się 16 marca 2009 nakładem wydawnictwa Magic Records, wchodzącego w skład wytwórni Universal Music Polska[3]. Album ten został wyróżniony Superjedynką podczas Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 2009, zyskując tym samym miano Płyty Roku. Na festiwalu Sopot Hit Festiwal 2009, piosenka Cicho zdobyła tytuł Polski Hit Lata 2009[4].

26 października 2009 miała premierę piąta studyjna płyta wokalistki zatytułowanaVirtuální. Polskojęzyczna wersja tego krążka zapowiadana jest na wiosnę 2010[5]. W lutym 2010 roku wydawnictwo Cicho uzyskało nominację do nagrody polskiego przemysłu fonograficznego Fryderyka w kategorii: album roku pop[6], a sama Ewa dostała nominację w kategorii Artystka Roku.

Osiągnięcia [edytuj]
Debiut Roku w ankiecie Czeski Słowik Mattoni 2006
Debiut roku 2006 w uznaniu telewizyjnej stacji muzycznej Óčko
Najwyższa Sprzedaż Płyty Debiutanckiej w ankiecie Płyta Roku Allianz 2006
Debiut Ro(c)ku, w uznaniu czeskiego czasopisma poprockowego
Ulubiona Piosenkarka, nagroda stacji telewizyjnej Jetix
Czeski słowik Mattoni 2007 - czwarte miejsce w ankiecie
Srebrne Spinki (2008), nagroda przyznawana przez Konsula Generalnego RP w Ostrawie: Ewa Farna została nagrodzona za "dokonania na polu muzycznym oraz promocję mniejszości polskiej na Zaolziu i poza jego granicami".
Trzecie miejsce w plebiscycie magazynu POPCORN oraz trzecie miejsce za piosenkę "Tam gdzie nie ma dróg"
Płyta Roku 2008 za koncertowe DVD Blíž ke hvězdám
Czeski słowik Mattoni 2008 - trzecie miejsce w ankiecie
Nominacja do Superjedynek 2009 w kategorii Przebój Roku[7]
Superjedynka 2009 w kategorii Płyta Roku podczas Festiwalu w Opolu[7].
Nagroda Internautów przyznana podczas festiwalu Sopot TOPtrendy 2009[8].
Zwycięstwo podczas Sopot Hit Festiwal 2009 w kategorii Polski Hit Lata z utworem Cicho
Nominacja do Europe Music Awards MTV 2009 w kategorii Najlepszy Polski Artysta[9].
Zwycięstwo w kategorii Najlepsza Piosenkarka podczas gali słowackiej telewizji Musiq1
Czeski słowik Mattoni 2009 - trzecie miejsce w ankiecie
Złoty Tasior w kategorii Debiut Roku Polska w plebiscie eLO Music Awards radia RMF ELO[10].
Drugie miejsce w plebiscycie Telekamer w kategorii Muzyka
Wygrana w plebiscycie Złote Dzioby w kategorii Odkrycie Roku
Wygrana w plebiscycie VIVA Comet 2010 w kategorii Charts Award ("Cicho")
Wygrana w plebiscycie VIVA Comet 2010 w kategorii Artystka Roku
Dyskografia [edytuj]
Osobny artykuł: Dyskografia Ewy Farnej.
2006 Měls mě vůbec rád
2007 Ticho
2007 Sam na Sam
2008 Blíž ke hvězdám
2009 Cicho
2009 Virtuální
2010 EWAkuacja
Filmografia [edytuj]
Rok Tytuł filmu Wystąpiła jako
2007 Ošklivka Katka Ona sama (gościnnie)
2008 Hela w opałach Martyna[11], Córka Eryka (gościnnie)

 

Podziel się
oceń
3
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 19 stycznia 2012 16:52

    Cześć Ewa bardzo cię lubię mam plakat z Ewy Farnej Najbardziej podoba mi się piosenka ,,Cicho" oraz ,,Bez łez" zawsze rano śpiewam Cichoa wieczorem Bez łez chciałabym cię poznać ciekawe gdzie mieszkasz bo ja w Ostrowi Mazowieckiej.

    autor ewka

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 25 października 2014

Licznik odwiedzin:  3 593  

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwum

O moim bloogu

Zyciorys np. dody keishy jioe jonas jonasów cariba heine

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 3593

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl